Hinderpremie? ook voor groene zorginitiatieven!

Door Tine van der Vloet op 6 mei 2020, over deze onderwerpen: Welzijn

Dat door COVID-19 heel wat bedrijven de deuren hebben moeten sluiten, moet ik u niet meer vertellen. We voelen hiervan de gevolgen in ons dagelijks leven. Voor deze bedrijven zijn er ook een aantal maatregelen uitgewerkt door de Vlaamse Regering zoals de corona hinderpremie of de compensatiepremie. Helaas was, en is, het niet voor alle sectoren duidelijk of ze voor één van deze maatregelen in aanmerking komen en voor welke maatregel.

Één van deze sectoren zijn de groene zorginitiatieven. De afgelopen weken heb ik dan ook veel vragen gekregen vanuit deze sector. Ook heel wat groene zorginitiatieven hebben de deuren moeten sluiten. Voor hen was het absoluut niet duidelijk of zij in aanmerking kwamen voor een vergoeding en waar ze deze moesten aanvragen.

Daarom heb ik hierover duidelijkheid gevraagd in de commissie Welzijn aan minister Beke. Hij gaf aan dat dit met minister Crevits opgenomen moest worden. In de commissie landbouw heb ik dan ook de vraag gesteld op welke maatregelen de groene zorginitiatieven kunnen rekenen aan minister Crevits.

De minister van Landbouw was duidelijk in haar antwoord. Als de groene zorginitiatieven verplicht moesten sluiten hebben ze recht op de hinderpremie die aangevraagd kan worden bij VLAIO. Moest in eerste instantie de hinderpremie geweigerd worden, dan kunnen er bijkomende bewijzen worden aangeleverd. Hiermee kan je bewijzen dat je ook werkelijk moest sluiten. Dit kunnen foto’s zijn, contracten met zorgaanbieders,… Ik ben dan ook erg tevreden met de antwoorden van de minister. Er is nu eindelijk duidelijkheid waarvoor de groene zorginitiatieven in aanmerking komen en waar ze deze kunnen aanvragen.

Tot slot deed ik dan ook een oproep aan de minister om zeker de groene zorginitiatieven niet te vergeten bij de exit strategie. Het gaat vaak om kleinschalige en  mooie initiatieven waarbij natuur centraal staat. En we weten allemaal dat werken in de natuur erg gezond is. Ik hoop dan ook dat deze initiatieven op een veilige manier weer kunnen opstarten. De minister deelde deze bezorgdheid samen met mij en ging dit dan ook mee verder nemen . Hopelijk kunnen deze initiatieven dus snel , maar wel op een veilige manier, aan de slag. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is