Herstelboerderijen als alternatief voor revalidatiecentrum

Door Tine van der Vloet op 16 februari 2021, over deze onderwerpen: Landbouw, Welzijn

Een herstelboerderij is een nieuw concept en de naam zegt het zelf: een boerderij waar mensen kunnen revalideren. In een groene en rustige omgeving leren revalidanten op een natuurlijke en ongedwongen manier opnieuw bepaalde bewegingen. Ze leren de nodige vaardigheden door betekenisvolle en alledaagse taken uit te voeren en dit onder leiding van zowel een landbouwer als een revalidatiecentrum. Een herstelboerderij slaat met andere woorden een brug tussen landbouw en zorg waar iedereen baat bij heeft, in het bijzonder revalidanten die op zoek zijn naar genezing en herstel.

Proefproject in de Kempen

Er liep rond deze herstelboerderijen een proefproject in de Kempen. De herstelboerderijen zorgden ervoor dat het zorgaanbod minder opgesloten was binnen de muren van een voorziening. Momenteel focussen de zorgboerderijen zich voornamelijk op personen die psychosociale steun nodig hebben, maar in de toekomst zal er gekeken worden naar wat er mogelijk is voor de revalidatie van Covid-19- en kankerpatiënten. Het gaat grotendeels over personen die zouden moeten revalideren in een ziekenhuis, maar die nu hun postrevalidatie doen in een boerderij. Het proefproject was een positieve ervaring voor zowel boer als revalidant.

Toekomst voor zorgboerderijen

Om deze zorgboerderijen in de toekomst verder uit te bouwen is er een wettelijk kader nodig dat een grondig onderzoek vergt. Vele zaken vallen dan ook onder de federale bevoegdheid. Daarom is het belangrijk dat minister Beke dit ter sprake brengt bij zijn federale collega’s. Door de Covid-19 crisis is dit overleg een beetje stilgevallen. Dit kon ik besluiten uit het antwoord van de minister op een schriftelijke vraag die ik eerder stelde. Ik volg dit project dan ook nauwgezet verder op.

Meer info over de schriftelijke vraag vindt u hier: https://www.vlaamsparlement.be/parlementaire-documenten/schriftelijke-vr...

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is