Vijf jaar werk voor personen met een beperking

Door Tine van der Vloet op 10 mei 2019, over deze onderwerpen: Welzijn
Tine van der Vloet plaats 11

De afgelopen 5 jaar volgde ik in de commissies van het Vlaams Parlement vooral gelijke kansen en personen met een beperking op. De sector voor personen met een beperking nam daarbij het leeuwendeel van mijn werk in beslag. Enerzijds omdat ik uit de sector kom, en dit thema wilde opvolgen. Anderzijds omdat, met de invoering van de persoonsvolgende financiering (PVF), er een hele omslag in de sector gebeurde.

 

Afgelopen vijf jaar

 

Voor mij is het vooral belangrijk dat je als volksvertegenwoordiger weet wat er leeft. Ik heb daarom heel veel met mensen met een beperking, hun omgeving en middenveldorganisaties gepraat, info-avonden gegeven, veel persoonlijke verhalen bekeken en beantwoord,… Zo bleef ik op de hoogte van wat de echte impact van PVF was, en welke negatieve neveneffecten de uitrol had en kon ik die zaken aankaarten in de commissie.

 

Iets wat doorheen de jaren een rode draad voor mij was, is het benadrukken van betere communicatie. Ik heb tot in den treure de minister gevraagd om niet enkel tijdig, maar ook duidelijk te communiceren naar de mensen toe. Eerlijk gezegd zie ik daar soms kleine resultaten van, maar besef dat er nog steeds veel werk aan de winkel is.

 

Ook heb ik me steeds opgeworpen als iemand die de keuzevrijheid wilde benadrukken. Ik durf met trots te zeggen dat ik bijvoorbeeld mee de grondlegger ben van de groenezorginitiatieven, waar mensen met een beperking met hun rugzakje terechtkunnen in een mooie, gezonde, groene omgeving. Daarnaast heb ik me ingezet voor het verkorten van de procedure van hulpmiddelen. Ook toegankelijkheid stond steeds hoog op mijn agenda. Niet enkel op Vlaams niveau, maar ook in mijn gemeente is dat telkens een stokpaardje van mij. Het is o zo belangrijk dat onze samenleving zich aanpast aan mensen met een beperking, in plaats van dat het omgekeerde waar is. Ook daar is er echter nog een pak werk aan de winkel.

 

Wat brengt de toekomst?

 

Wat de toekomst brengt, hangt uiteraard van de verkiezingen af. Ik sta opnieuw op de lijst voor het Vlaams Parlement, dit keer op de elfde plaats, en zou uiteraard graag terug verkozen worden om mijn werk voor mensen met een beperking verder te zetten. Daarbij is de grootste aandacht nodig voor de uitwerking van PVF voor minderjarigen. We moeten leren uit een aantal fouten, die bij de uitrol voor meerderjarigen een rol speelden. Daarnaast wil ik mee het hulpmiddelenbeleid blijven opvolgen en meewerken aan een meer flexibel en sneller toegankelijk systeem. Uiteraard wil ik dat blijvend doen met een luisterend oor, tussen de mensen en in overleg met zoveel mogelijk organisaties. Wil u ook graag dat ik me hier verder voor inzet? Denk dan aan mij, op 26 mei!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is