Vanaf 2024 wordt de EDC automatisch toegekend

Door Tine van der Vloet op 6 juni 2023
Tine van der Vloet

Personen met een handicap kunnen vandaag een European Disability Card (EDC) aanvragen wanneer ze erkend worden als persoon met een handicap. Vanaf 1 januari 2024 zal deze kaart automatisch aan hen ter beschikking worden gesteld. Tijdens de commissievergadering van 6 juni stelde ik hier enkele vragen over aan minister van welzijn, Hilde Crevits. Ik hoop alvast dat de automatisch toekenning van de kaart de inclusie van personen met een handicap bevordert.

Geen kortingskaart

De EDC telt in ons land meer dan 300 partners waaronder bijna 60 gemeenten. Het oorspronkelijke doel van deze kaart is aantonen dat je een erkende handicap hebt, ook wanneer deze onzichtbaar is. De kaart werd in het leven geroepen, zodat personen met een handicap bijvoorbeeld kunnen nagaan wanneer een locatie rolstoeltoegankelijk is, of er al dan niet een aangepast toilet is, of er een tolk aanwezig is, enzovoort.

Vandaag merken we dat de kaart meer en meer gebruikt wordt als kortingskaart. Op vertoon van de EDC krijgen kaarthouders en diens begeleider vaak korting of zelfs gratis toegang. Dit gaat jammer genoeg het doel van de kaart voorbij.

Inclusie bevorderen

De kaart is in het leven geroepen om inclusie te bevorderen. Hier kan, als je het mij vraagt, nog werk van gemaakt worden. Ik vroeg minister Crevits op welke manier ze duidelijk zal maken dat de EDC een verhaal van inclusie is en geen verhaal van kortingen.

Volgens de minister is het belangrijk om lokale besturen goed te informeren. De federale overheid heeft de verantwoordelijkheid genomen om de kaart te verspreiden, maar de minister wil op mijn vraag deze kaart nog eens onder de aandacht brengen door lokale besturen aan te schrijven.

Ik hoop alvast dat de kaart zijn doel niet voorbijgaat en dat ze leidt tot meer inclusie voor personen met een handicap. Hoe meer steden, gemeenten en organisaties partner worden van EDC, hoe dichter we komen tegen een inclusieve samenleving.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is