Het refertebedrag van een assistentiehond ligt momenteel op 13.800 euro. De laatste wijziging dateert van 2008. Na vele gesprekken met erkende assistentiehondenscholen bleek dat dit bedrag aanzienlijk onder de werkelijke kostprijs lag. Om deze reden riep onze resolutie op tot een herziening, zodat het refertebedrag beter zou aansluiten bij de daadwerkelijke kost. Vandaag vertelde de minister dat ze dit bedrag zal optrekken naar 28.000 euro. Het bedrag zal vanaf 1 april aangepast worden in de refertelijst. Ik ben zeer tevreden met dit nieuws.
Een nieuw refertebedrag
Andere honden op de refertelijst?
In onze resolutie benadrukten we het belang van het uitbreiden van de refertelijst van het VAPH met nieuwe categorieën assistentiehonden: meldhonden voor mensen met epilepsie en diabetes, PTSS-honden, en autismehonden. Ook vroegen we te onderzoeken welke honden nog in aanmerking konden komen.
Ik vertelde de minister dat ik regelmatig vragen ontvang over het aanvragen van assistentiehonden die niet op de refertelijst staan. Personen stranden vaak bij het ziekenfonds met hun aanvraag, waar ze te horen krijgen dat het indienen van een vraag meestal niet resulteert in een vergoeding. Dit is vooral problematisch voor mensen die niet goed op de hoogte zijn.
Daarnaast vormt de onwetendheid over de aanvraagprocedure op de werkvloer nog voor een bijkomend probleem. Om een hulpmiddel op de refertelijst te plaatsen, dient het regelmatig aangevraagd te worden, wat nu dus resulteert in een vicieuze cirkel. Gelukkig is de minister bereid om de hulpverleners en gebruikers samen met het VAPH aan de tafel te brengen om dit op te helderen.
Daarnaast benadrukte de minister dat het niet de bedoeling is om bepaalde typen assistentiehonden uit te sluiten. Ik ben benieuwd naar de ontwikkelingen op dit gebied en zal de voortgang nauwlettend in de gaten houden.
Meer scholen erkennen?
Tot slot vroeg ik de minister naar de erkenning van de scholen. Vandaag zijn er veertien scholen erkend door de CELMA (Cel Machtiging Assistentiehondenscholen). Scholen die een aanvraag tot machtiging indienen kunnen voor meer informatie contact opnemen met de voorzitter van CELMA.
Wanneer de school een negatieve beslissing krijgt, geeft CELMA telkens een motivatiebrief met werkpunten en suggesties. De niet erkende scholen kunnen dus nagaan wat de werkpunten zijn. CELMA vraagt nadien om de tekortkomingen weg te werken en opnieuw contact met hen op te nemen. Als er bij een eerste aanvraag geen reactie komt op de opmerkingen, zal CELMA nagaan wat de redenen zijn dat de school niet reageert.
Het is een goede zaak dat CELMA dit opvolgt. Hoe meer scholen er erkend zijn, hoe beter voor de personen die beroep willen doen op een assistentiehond. Het zou goed zijn als er meer scholen erkend worden. De scholen zijn ten slotte een aanvulling op elkaar, geen concurrentie.