Persoonsvolgend budget zorgt voor zorgcontinuïteit bij jongvolwassenen

Door Tine van der Vloet op 19 december 2016, over deze onderwerpen: Welzijn
Tine van der Vloet

De overgang van minderjarigheid naar meerderjarigheid verloopt bij personen met een beperking vandaag vaak niet van een leien dakje. Terwijl een minderjarige nog terecht kan in een internaat of  een andere voorziening, moet hij - van zodra hij 18 wordt -  opnieuw ondersteuning zoeken in een meerderjarigenvoorziening. “Met de persoonsvolgende financiering is deze lijdensweg binnenkort van de baan”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Tine van der Vloet (N-VA). “Het persoonsvolgend budget zorgt voor zorgcontinuïteit.” Ze vroeg en kreeg van minister Vandeurzen de concrete kalender voor de omschakeling.

Tot dusver geldt het principe dat men zo tweemaal in het leven op een wachtlijst terechtkwam wanneer zorg ingekocht moest worden. Je kan als jongere met een beperking nog een zorgoplossing hebben op 17-jarige leeftijd , maar opnieuw op een nieuwe wachtlijst terechtkomen wanneer je 18 jaar wordt. De invoering van de persoonsvolgende financiering moet ook dit probleem verhelpen.

Op dit moment staan ongeveer 700 jongvolwassen personen met een beperking op de wachtlijst om een aanbod binnen de volwassenenzorg te krijgen. In 2017 wordt recurrent 16,5 miljoen vrijgemaakt om iedereen die voor 1994 geboren werd de overgang naar zorg als volwassene te laten maken. In 2018 zal budget vrijgemaakt worden voor wie in ’95 of ’96 werd geboren en in 2019 volgt wie in ’97 en ’98 geboren werd. Vanaf 2020 kan de automatische budgettoekenning gegarandeerd worden voor al wie binnen de minderjarigenzorg meerderjarig wordt en verder een beroep op zorg moet doen.

“Het is belangrijk dat al deze mensen eindelijk een zicht krijgen op continuïteit! Nu was er de tussenoplossing waarbij zij verder tot de leeftijd van 25 jaar in een voorziening voor minderjarigen konden verblijven. Soms werd hierdoor niet de ondersteuning geboden die nodig was.” aldus van der Vloet. “De kracht van de persoonsvolgende financiering is dat de persoon met een beperking zelf zal kunnen kiezen hoe hij deze middelen inzet. De ondersteuning waarvoor hij kiest kan maar hoeft niet dezelfde te zijn als diegene waarop hij een beroep deed als minderjarige. Voor de N-VA moeten personen met een beperking dit budget zelf kunnen besteden daar waar ze zelf het liefst hun zorg en ondersteuning inkopen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is