Hoeveel kinderen en jongeren wachten op een persoonlijke-assistentiebudget?

Door Tine van der Vloet op 24 maart 2023

Kinderen en jongeren met een handicap kunnen beroep doen op het persoonlijke-assistentiebudget (PAB) van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Ik stelde hierover enkele vragen aan minister van Welzijn, Hilde Crevits. Volgens de minister stonden er op 31 december 2022 1478 kinderen en jongeren op de wachtlijst voor een PAB.

Priordossiers

De meest dringende dossiers krijgen een priorstatuut toegekend. Deze kinderen en jongeren kunnen hun budget vrij snel opstarten. In de periode maart van dit jaar stonden er 26 kinderen en jongeren met een prior te wachten op een PAB. Deze zullen snel een PAB mogen verwachten.

Persoonlijke-assistentiebudget

Daarnaast zijn er minderjarigen die niet onder het priorstatuut vallen en op de wachtlijst terecht komen. Deze krijgen hun budget wanneer alle priors zijn uitgedeeld. Uit de meest recente gegevens blijkt dat er eind december 2022 1478 unieke kinderen en jongeren een vraag naar ondersteuning via een PVB hadden ingediend. De prioriteringsdatum ligt voor elk van hen na 1 februari 2017.

Multifunctioneel centrum

In 2022 kregen 1583 kinderen en jongeren een plaats in een multifunctioneel centrum toegewezen. Op 31 december 2022 hadden 2733 kinderen een jongeren een vraag naar ondersteuning in een MFC.

Het is goed dat minderjarigen met dringende dossiers zo snel als mogelijk verder geholpen worden. Toch is er nog een lange weg te gaan om alle minderjarigen een budget te geven. Ik blijf me dag in dag uit inzetten voor jongeren en zal de minister hier op regelmatige basis vragen over blijven stellen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is