Hoe verloopt de evolutie van het aantal groenezorginitiatieven?

Door Tine van der Vloet op 21 november 2022
Hoe verloopt de evolutie van het aantal groenezorginitiatieven?

De evolutie van het aantal groenezorginitiatieven is in stijgende lijn. In 2017 waren er slechts 31 groenezorginitiatieven, in 2021 waren dit er 94. Vorig jaar maakten 124 personen gebruik van dergelijk initiatief. Een positieve evolutie.

Een groenezorginitiatief met registratie bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) is een initiatief van een bedrijf, particulier of vereniging waarin activiteiten van tuin- of landbouwproductie  of andere activiteiten die betrekking hebben op de omgang met dieren en/of planten, deel uitmaken van de dagactiviteit van personen met een handicap. Deze activiteiten gebeuren onder begeleiding.

Voorbeelden van een groenezorginitiatief zijn een zorgboerderij, een dierenpension, een dierenasiel en een belevingshoeve. Ondersteuning door een groenezorginitiatief kan enkel betaald worden via het cashsysteem van het persoonsvolgend budget (PVB).

Jaarlijks stel ik een vraag aan de minister over de evolutie van het aantal groenezorginitiatieven. In 2017 waren er 31 groenezorginitiatieven met 15 afgesloten overeenkomsten. Uit de meest recente cijfers blijkt dat er in 2021 94 groenezorginitiatieven waren met 124 overeenkomsten. Het aantal overeenkomsten is dus op vier jaar tijd meer dan verzesvoudigd.

Ik ben zeer tevreden dat steeds meer personen de weg naar een groenezorginitiatief vinden. De buitenlucht in combinatie met de aanwezigheid van dieren en/of planten heeft vaak een positieve invloed op het welzijn van personen met een beperking. Het is dus zeer goed dat het aantal groenezorginitiatieven jaar na jaar toeneemt.

Wil je meer informatie over groenezorginitiatieven? Bekijk dan zeker deze link.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is