Deelbudgetten in prioriteitengroep 2: nood aan perspectief

Door Tine van der Vloet op 11 oktober 2023
Eindelijk zicht op perspectief voor langstwachtenden in prioriteitengroep 2

Vanmiddag werden er in het Vlaams Parlement enkele actuele vragen gesteld over de deelbudgetten voor personen met een handicap in prioriteitengroep 2. Vorig jaar kregen 1.100 personen uit prioriteitengroep 2 een deelbudget. De arbeidsrechtbank oordeelde vorige week dat dit in strijd is met de grondwet. Toch is er één ding heel belangrijk: perspectief.

Deelbudgetten

Met de aankondiging van het Zorginvesteringsplan in 2021, maakte de Vlaamse Regering 20 miljoen euro vrij om wachtenden in prioriteitengroep 2 een persoonsvolgend budget te geven. De minister koos ervoor om met dit budget 1.100 deelbudgetten toe te kennen aan de langstwachtenden. De arbeidsrechtbank van Antwerpen heeft nu uitgesproken dat dit deelbudget in strijd is met de grondwet.

Wetenschappelijk onderzoek

Volgens minister Crevits is het belangrijk eerst het wetenschappelijk onderzoek hierover af te wachten alvorens conclusies te maken. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit Antwerpen, De KU Leuven en het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA). De resultaten hiervan zullen begin volgend jaar beschikbaar zijn. Het doel van het onderzoek is nagaan hoever mensen komen met de helft van hun budget. Belangrijk is dat hun prioriteit noch hun vraag in vraag wordt gesteld, aldus minister Crevits.

Recht op perspectief

Ik wees de minister er nogmaals op dat perspectief op een volledig budget heel belangrijk is. Niet enkel en alleen voor de gebruikers, maar ook voor mantelzorgers en ouders. Wanneer krijgen ze een volledig budget? Hoe lang moeten ze nog wachten op de andere helft? Dat zijn belangrijke vragen waar de minister nu nog geen antwoord op heeft. Het wetenschappelijk onderzoek zal dit moeten uitwijzen.

Ik vroeg de minister naar de stand van zaken over haar perspectiefplan voor prioriteitengroep 2 en prioriteitengroep 3. Hoewel ze in juni 2022 aankondigde hier werk van te maken, is het plan er nog steeds niet. Het plan is uitermate belangrijk voor deze doelgroep en hun mantelzorgers. Wanneer dit plan er komt blijft onduidelijk, maar ik blijf dit met veel belangstelling verder opvolgen.

https://www.facebook.com/watch/?v=2628672090634152

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is