Concreet gaat het om 700 personen die meer hebben ontvangen dan waar ze volgens de regels recht op hadden. Aan de andere kant zijn er 2200 personen die minder hebben gekregen dan ze volgens de oude regelgeving zouden hebben ontvangen.
De groep van 700 die meer heeft ontvangen, mag dit extra bedrag houden; de minister zal hier naar eigen zeggen niets van terugvorderen. De 2200 personen die te weinig hebben gekregen, zullen in de toekomst het bedrag ontvangen waar ze volgens de Raad van State recht op hebben. Minister Crevits geeft aan dat dit een financiële impact heeft van ongeveer 10 miljoen euro, maar de definitieve berekeningen moeten nog gemaakt worden.
Er is ook besloten dat het budget met terugwerkende kracht toegekend moet worden. Dit is een complexe opgave, omdat het over de financiering van zorg gaat. Hoe de Vlaamse Regering dit gaat aanpakken, wordt nog nader bepaald.
Tijdens de plenaire vergadering haalde ik aan dat het principe van gelijke behandeling belangrijk is. Mensen met dezelfde zorgzwaarte zouden hetzelfde budget moeten krijgen. Vandaag schaalt men mensen in aan de hand van het zorgzwaarte-instrument. Voorheen was dat anders.
Als de minister dit probleem ten gronde wil aanpakken, zou ze naar mijn mening opnieuw een zorgzwaarte (a.d.h.v. het zorgzwaarte-instrument) moeten afnemen van iedereen die voor 20 maart 2017 op de wachtlijst staat. Enkel dan kan er gesproken worden over gelijkheid. Ik heb dit dan ook voorgesteld aan de minister. Ze zal verder bekijken wat er mogelijk is. wordt dus zonder twijfel vervolgt…
Heb je vragen over dit onderwerp? Stuur gerust een mailtje naar tine.vandervloet@n-va.be. Wil je het hele debat over de actualisering herbekijken? Dat kan hier.