Analoog aan vorig jaar zal aan personen met de meest dringende zorgvragen een persoonsvolgend budget worden toegekend. Zij die wachten op een persoonsvolgend budget in prioriteitengroep 1 zullen binnen de 18 maanden een budget ter beschikking gesteld krijgen. Mogelijks zal dit verkort worden naar 12 maanden. Daarnaast zijn ook de richtlijnen voor prioritering versoepeld en is de toeleiding naar de noodsituatie hervormd.
Voor prioriteitengroep 2 ligt de focus op het voortzetten van het proefproject met deelbudgetten. Afgelopen jaar zijn 911 personen gestart, waarvan 116 het deelbudget weigerden, wat vervolgens werd vervangen door 79 anderen. Er komt een onderzoeksopdracht om de effecten van de gedeeltelijke terbeschikkingstelling van budgetten te evalueren.
Uit de bevraging van de wachtenden in prioriteitengroep 3 bleek dat deze personen veelal nood hebben aan praktische hulp bij dagelijkse activiteiten. Gezinszorg en aanvullende thuiszorg kunnen volgens de minister een oplossing bieden. De minister wil zich laten leiden door de beleidsaanbevelingen uit de bevraging en trekt hiervoor 6 miljoen euro uit. Daarnaast loopt er verder onderzoek naar prioriteitengroep 3, omdat het een diverse groep is met verschillende noden. Met dit vervolgonderzoek hoopt men meer in detail te kunnen bekijken welke soort hulp men nodig heeft en welke drempels er zijn om naar andere sectorale hulp te gaan.
Hoewel het positief is dat prioriteitengroep 1 binnen een haalbare termijn een budget krijgt, is het voor prioriteitengroep 2 van cruciaal belang dat het onderzoek naar de deelbudgetten nauwkeurig verloopt. Voor prioriteitengroep 3 ben ik echter teleurgesteld dat niet de hele groep bevraagd wordt. Een totaalbeeld van deze groep is essentieel voor een effectieve aanpak, aangezien de bevraging aangaf dat er ook andere vormen van ondersteuning nodig zijn.