400 persoonsvolgende budgetten voor prioriteitengroep 1, maar wat met prioriteitengroep 2?

Door Tine van der Vloet op 27 oktober 2022, over deze onderwerpen: Welzijn
Nieuwsbrief mei 2022

Minister Dalle maakte vanmorgen bekend dat 400 personen uit prioriteitengroep 1 versneld hun persoonsvolgend budget mogen ontvangen. Het gaat om personen met een prioriteringsdatum vanaf 1 juli 2021. Zij zullen nog voor 15 november een budget ontvangen, aldus minister Dalle die minister van Welzijn Hilde Crevits momenteel vervangt.

Ik ben natuurlijk tevreden dat deze 400 personen een persoonsvolgend budget ontvangen. Op die manier komt de Vlaamse Regering haar belofte na, namelijk om binnen de 18 maanden een budget ter beschikking te stellen aan personen met de meest dringende zorgvraag.

Wat met prioriteitengroep 2?

Hoewel ik natuurlijk tevreden ben voor de 400 personen uit prioriteitengroep 1 laat het een dubbel gevoel na. Op 30 juni 2021 beloofde voormalig minister van Welzijn Wouter Beke, 20 miljoen euro vrij te maken voor personen die staan te wachten in prioriteitengroep 2. Dat zijn momenteel meer dan 5.000 personen. De eerste 1.100 wachtenden krijgen de kans deel te nemen aan een pilootproject. Hiermee krijgen ze de helft van het budget waarop ze staan te wachten ter beschikking gesteld.

Minister Dalle vertelde tijdens commissievergadering van 4 november dat deze 1.100 personen vanaf 1 november hun deelbudgetten in ontvangst kunnen nemen. Deze week hoorde ik uit verschillende bronnen  dat het VAPH nog geen communicatie naar deze personen heeft verstuurd.

Het is natuurlijk onaanvaardbaar dat men wachtenden perspectief geeft en dit vervolgens niet zoals beloofd uitwerkt. Ik hoop dan ook ten zeerste dat deze wachtenden snel een informatiebrief krijgen en dat ze hun budget zo snel als mogelijk hun budget kunnen inzetten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is