Bepaal in de toekomst zelf hoe jouw zorgvraag wordt ingevuld!

Door Tine van der Vloet op 19 oktober 2015, over deze onderwerpen: Welzijn

Met de invoering van de persoonsvolgende financiering (PVF) zal je zorg meer vraaggestuurd worden ingevuld luidt de boodschap. Of dit werkelijk zo zal zijn zal echter aan jou liggen! De verantwoordelijkheid om te bepalen hoe vraaggestuurd jouw zorg eruit zal zien ligt immers grotendeels bij jezelf. Denk er dus vooral al heel goed over na welke zorg jij wil inkopen!

In de recentste nieuwsbrief van het VAPH worden heel wat vragen betreffende het persoonsvolgend budget beantwoord. Ik pleit in de commissie Welzijn steeds heel erg voor het bezorgen van informatie en ben daarom ook blij dat dit soort nieuwsbrieven bestaan. Net omdat PVF binnenkort een hele impact op de invulling van jouw zorgvraag zal hebben, vind ik het echter belangrijk dat deze informatie ook duidelijk is! Zoals in de nieuwsbrief beschreven, zal je in de toekomst kunnen kiezen of je budget in cash, voucher of de combinatie van cash en voucher zal worden uitgekeerd. Twee dingen die je in deze nieuwsbrief leest verdienen echter bijkomende informatie en/of nuancering. Ten eerste wordt op de combinatie van cash en voucher niet dieper ingegaan. Ten tweede staat er de volgende zin in de folder: “De voucher heeft als voordeel dat het administratief veel eenvoudiger is, zowel voor jou, als voor de voorziening”. Deze twee items wil ik met dit schrijven daarom toch even toelichten.

Wanneer je al je zorg inkoopt via de voorziening zal het inderdaad het gemakkelijkste zijn om een voucher te nemen. Als je echter volledig voor een voucher kiest, dan geef je wel een deel van je keuzevrijheid op, je  kan je budget immers ook anders inzetten. Denk dus vooral heel goed na over welk deel van je Persoonsvolgend budget je liever in cash zou krijgen!  Maar het kan ook anders; als je nu  vijf dagen in een dagcentrum verblijft, kan je dit in de toekomst bijvoorbeeld doen  door een combinatie te nemen van drie  dagen dagcentrum, een  dag zorgboerderij en een dag thuis met een Persoonlijk Assistent. Belangrijk is echter dat je dan maar een deel van je budget als voucher inzet, een deel dat namelijk groot genoeg is om die drie dagen dagcentrum te betalen. Dan kan je immers je cashbudget gebruiken om de andere twee dagen hiermee in te vullen. Desnoods kan je, wanneer blijkt dat je uiteindelijk toch 4 dagen naar het dagcentrum zou gaan, die vierde dag immers ook nog in cash betalen.  Er zijn ook nog tal van andere mogelijkheden hoe je je  persoonlijk budget kan besteden. Je kan voortaan de zorg kiezen die voor jou het beste is, die voor jou het beste aansluit op jouw interesses. Voel je je niet gerust om zelf je cashbudget te beheren dan kan je je ook nog altijd laten bijstaan door de daarvoor erkende organisaties, namelijk de bijstandsorganisaties.

Sta er nu dus al zeker een keer bij stil hoe jij je zorg wil inkopen. Een meer vraaggestuurde zorg komt er niet vanzelf. Dit komt er pas wanneer jij jouw vraag omzet in een voor jou gewenste zorg. Het is een enorme kans die eraan komt, grijp ze aan!  Je kan vervolgens jou keuzes in een ondersteuningsplan gieten, al dan niet bijgestaan door een Dienst Ondersteuningsplan, en daarin duidelijk maken wat jij in de toekomst wil. Waar jij naar toe wil is namelijk van tel! 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is