Voorstel van resolutie assistentiehonden goedgekeurd

Door Tine van der Vloet op 23 november 2016, over deze onderwerpen: Welzijn
Stemming voorstel resolutie assistentiehonden

Vandaag werd in de plenaire vergadering het voorstel van resolutie betreffende het opnemen van de assistentiehond in de refertelijst gestemd en goedgekeurd. Samen met 5 andere volksvertegenwoordigers diende ik dit voorstel in. Ik ben enorm tevreden dat er hierdoor een onderzoek gedaan wordt om de refertelijst uit te breiden naar andere hulphonden dan enkel de blindengeleidehond.

 

Zulke opleidingen kosten enorm veel geld, en daarom is een terugbetaling belangrijk. Bij autismehonden kan de opleidingskost oplopen tot 40.000 euro. Je ziet echter vaak bij een jong kind dat de invloed van zo’n hond erg groot is. Onder andere de agressie vermindert,  maar er zijn ook andere voordelen, de invloed van een hond kan zorgen dat het kind veel minder ‘overprikkeld’ is. 

 

Het zal belangrijk zijn om de doelgroep mee in het oog te houden als de voorwaarden voor het toebedelen van hulphonden gesteld worden. Bij autismehonden is het bijvoorbeeld belangrijk dat ze voor de leeftijd van 7 jaar een baasje krijgen, dit om het optimale effect te bekomen. Hoe vroeger gebruik kan worden gemaakt van dit soort mogelijkheden, hoe beter de kinderen in onze maatschappij hun plaats kunnen zoeken en vinden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is