Voka Zomerstage bij Dienstenthuis Turnhout

Door Tine van der Vloet op 2 september 2019

Vlaams Volksvertegenwoordiger Tine van der Vloet had het genoegen om in het kader van de Voka Zomerstages een dagje mee te draaien bij Dienstenthuis. Met vestigingen in Turnhout, Oud-Turnhout, Hoogstraten, Brecht, Kasterlee, Retie en Ravels is Dienstenthuis sinds de opstart in 2006 uitgegroeid tot het grootste dienstenchequebedrijf in de Kempen.

Gedreven

Voor de gelegenheid stippelde Dienstenthuis een boeiend en gevarieerd programma uit om hun stagiair-voor-één-dag kennis te laten maken met het reilen en zeilen van hun organisatie. Tine was zeer te spreken over de manier waarop ze werd verwelkomd. “Ik werd met open armen ontvangen en kreeg van afgevaardigd bestuurder Tim Klaassen een woordje uitleg over het Dienstenthuis Turnhout en hun andere vestigingen”, vertelt Tine. Daarna mocht ze mee het bad in. “Ik kreeg de kans om de opleiding van een achttal nieuwe thuishulpen vanop de eerste rij te volgen. Wat me meteen opviel, was de grote gedrevenheid die de cursisten aan de dag legden. Voor velen onder hen is het hun eerste beroepservaring. Ik was ook aangenaam verrast door hun kennis van het Nederlands. En dat is geen toeval. Bij Dienstenthuis steken ze daar veel tijd en energie in”, vervolgt Tine.

Warm nest

Dienstenthuis gaat prat op een professionele, sociale en persoonlijke manier van werken. “Het voelde echt als een warm nest waar ze op een heel menselijke manier omgaan met de thuishulpen. Bij Dienstenthuis is een thuishulp geen nummer, wel een gewaardeerde arbeidskracht. Voeling hebben met de werkvloer vind ik enorm belangrijk”, aldus Tine. Het engagement van Dienstenthuis gaat trouwens verder. “Ze proberen tevens aan communitywerking te doen door de thuishulpen ook na de uren bij elkaar te brengen voor bijvoorbeeld een kookcursus. Daarnaast kunnen de thuishulpen een beroep doen op een maatschappelijk assistent om hen bij te staan in allerhande zaken: de zoektocht naar een huis, kinderopvang, administratie, enzovoort. Een win-winsituatie want zo kan Dienstenthuis de thuishulpen beter aan het werk houden”, legt Tine uit.    

Petje af

En wat moeten we ons dan precies voorstellen bij zo’n opleiding? “Er wordt één volledige dag uitgetrokken voor de theorie en anderhalve dag voor de praktijk. Maar op dat moment hebben ze bij Dienstenthuis al een goed beeld van wat de thuishulp in zijn/haar mars heeft. Bij de sollicitatie moeten de thuishulpen in spe immers een praktische test tot een goed einde brengen. In een praktijklokaal met natte en vuilgemaakte kamers krijgen ze exact anderhalf uur de tijd om alles kraaknet achter te laten. Ik kan je verzekeren: daar komt heel wat bij kijken. Alle respect daarvoor. Ik had al een groot hart voor mijn thuishulp, maar mijn bewondering voor haar is nu enkel maar toegenomen. Zij is echt van goudwaarde voor mij en mijn gezin”, beseft Tine. Bij Dienstenthuis weten ze duidelijk van aanpakken. “Absoluut. Ik stal gretig met mijn ogen en kreeg heel wat handige tips mee. Wie thuis al eens een stofvod of schuurborstel bezigt, heeft het al aan den lijve mogen ondervinden: kuisen kan heel belastend zijn voor je rug. De juiste lichaamshouding is cruciaal. Tijdens de opleiding gingen de lesgevers dan ook uitvoerig in op het ergonomische aspect”, zegt Tine.    

Perceptie keren

In het najaar organiseert Dienstenthuis een heuse jobdag. Tine mocht zo’n werkvergadering bijwonen. “Dienstenthuis heeft al 1030 thuishulpen in dienst, ondersteund door 35 omkaderingsmedewerkers, maar het bedrijf is ambitieus en wil blijven groeien om zo veel mogelijk thuishulpen aan een job op maat te helpen. Daarvoor richten ze hun pijlen ook op instanties zoals het OCMW en de VDAB in de hoop van hen doorverwijzingen te krijgen naar nieuwe thuishulpen”, duidt Tine. De jobdag is ook een instrument om de perceptie te keren. “Thuishulpen krijgen vaak niet de appreciatie die ze verdienen of er wordt zelfs neergekeken op hen. Dat is jammer en volledig onterecht. Wie vooroordelen heeft of nog twijfelt om thuishulp in huis te halen, raad ik ten zeerste aan om eens een bezoekje te brengen aan Dienstenthuis. Wedden dat ze je over de streep trekken? Professionele thuishulp en efficiënte dienstverlening gegarandeerd! Dienstenthuis doet er alles aan om werkelijk iedereen – ongeacht leeftijd, voorkomen, opleidingsgraad, ervaringsniveau en nationaliteit – aan het werk te krijgen én te houden. Ik hou een heel warm gevoel over aan deze memorabele dag”, besluit Tine.  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is