Voka-stage bij Smeedeshof en Twerk VZW

Door Tine van der Vloet op 29 augustus 2018
TIne van der Vloet VOKA-stage

’s Morgens werd ik onthaald bij een woonzorgcentrum (WZC) van de Armonea-groep, Smeedeshof in Oud-Turnhout door directeur Nicolas Verwaest.  Ik had meteen heel wat vragen over het werken en leven in een WZC. Ik kreeg veel antwoorden, ook op de wat lastigere vragen, eerlijkheid en openheid zijn belangrijk voor dit huis benadrukte Nicolas en zoals overal is er uiteraard altijd ruimte voor verbetering, zeker als je weet hoe snel de maatschappij vandaag de dag verandert.  

Na een rondleiding in dit toch wel grote huis met kamers waar bewoners hun eigen meubels deels in kwijt kunnen, kreeg ik de kans om wat dieper in gesprek te gaan met de zorgkundigen en de bewoners die er passeerden. Eentje zei bij het doorgaan ‘allez ik ga naar huis’, tja dan kan je alleen maar besluiten dat Smeedeshof intussen ook hun echte thuis is geworden. Zorgkundige is een roeping en het is steeds moeilijker om gemotiveerde collega’s te vinden want de sector spreekt de meeste jonge mensen niet meteen aan. Daar ligt zeker een grote uitdaging voor de sector maar ook voor de overheid. De open en positieve sfeer die er in de gangen hing, ondanks het harde werk, viel me op.

‘s middags at ik samen met de bewoners, een tafel vol kranige dames, de een al wat fitter en mondiger dan de ander, maar allen waren ze akkoord dat het eten lekker was.

Na een bondige round-up zat de tijd erop en trok ik naar TWERK, een sociale (werk)plaats die sinds kort deel uitmaakt van Groep Talent en werkt met mensen met autismespectrumstoornissen (ASS) in Herentals. “Mensen met autisme spelen er de hoofdrol, en TWERK speelt een hoofdrol in hun leven”, vertelde Bart Michiels, algemeen directeur.

TWERK is meer dan sociale economie. De holistische visie op ASS brengt met zich mee dat er niet alleen ingezet wordt op werkbegeleiding en talentontwikkeling, maar op vrijwel alle aspecten van het dagelijkse leven van mensen met autisme. TWERK begeleidt zijn collega’s (én hun familie) dus ook op praktisch, administratief, mentaal, psychologisch én sociaal vlak.

Behalve recht op werk, zetten ze ook in op het recht op goede en kwalitatieve huisvesting voor mensen met autisme. Gaandeweg rijpte het idee TWONEN voor aangepaste assistentiewoningen voor mensen met autisme.

TWERK is dus altijd veel meer geweest dan een sociale werkplaats. Het is net de combinatie van sociale economie en tewerkstelling, integratie en welzijn van en gelijke kansen voor mensen met een beperking, armoedebestrijding en nu ook huisvesting waardoor TWERK een referentie geworden is.

Verder volgde een bezoek aan de werkplaats waar er speculaas en Fair Trade chocolade gemaakt en verpakt wordt. Ze zitten momenteel krap behuisd en ieder werkt er in stilte, wat niet wegneemt dat er al eens een ‘bommetje’ ontploft. Daarom zal het goed zijn dat ze binnenkort groter gehuisvest zullen zijn. Na de rondleiding was het tijd om de handen uit de mouwen te steken: logo-pralines vullen, doosjes opzetten, lintjes strikken.  En nu maar hopen dat de verkoop heel vlot loopt want de centen zijn broodnodig.

Het was alweer een leerrijke werkdag in het werkveld.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is