Snelle en evenwichtige verdeling budgetten 2020 voor personen met een beperking is nodig!

Door Tine van der Vloet op 9 juli 2020

Zoals we met enige regelmaat in de media kunnen horen en lezen, staan er nog steeds meer dan 20.000 personen met een beperking op de wachtlijst om een persoonsvolgend budget te ontvangen. Al enkele weken dring ik bij Vlaams Minister van Welzijn, Wouter Beke, aan op een snelle verdeling van die budgetten van 2020 voor personen met een beperking. Met het restbudget van 2019 konden nog 301 budgetten voor volwassenen worden gerealiseerd. Het is nu wachten op de verdeling van de budgetten van dit jaar.

Voor sommigen komt er nu eindelijk licht aan het einde van de tunnel. Uit het antwoord op een parlementaire vraag aan minister van Welzijn Beke blijkt dat er met het restbudget van 2019 in 2020 nog 301 persoonsvolgende budgetten voor volwassenen ter beschikking zijn gesteld aan wachtende personen met een beperking in de prioriteitengroepen. Concreet gaat dit om 261 budgetten in de prioriteitengroep 1 en 20 budgetten in  zowel prioriteitengroepen 2 en 3.

Hierdoor zijn ook de prioriteringsdata van de verschillende prioriteitengroepen verschoven. Zo is de datum van de eerst wachtende in prioriteitengroep 1 25 juli 2017, in prioriteitengroep 2 is dit 29 juli 2016 en voor prioriteitengroep 3 is deze datum 17 september 2001.

Er is gelukkig niet alleen aan de volwassenen gedacht: er is ook 1,3 miljoen euro vrijgemaakt voor minderjarigen met een beperking. Met dit bedrag kunnen maximaal 48 kinderen beroep doen op een persoonlijk assistentiebudget.

Budget 2020

Dit gaat over het restbudget van 2019. Het budget voor dit jaar moet nog verdeeld worden. Ik wil dat dit snel gebeurt. Personen met een beperking die wachten op persoonsvolgend budget hebben nood aan duidelijkheid. Zo kunnen zij de regie in invulling van de zorg in eigen handen nemen. Tot slot is het erg belangrijk dat iedereen die recht heeft op een budget ook perspectief krijgt op zo’n budget. Het budget voor 2020 moet dan ook, zoals de vorige jaren, evenwichtig verdeeld worden over de drie verschillende prioriteitengroepen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is