Prostitutie door loverboys bij kwetsbare meisjes: dringende aanpak vereist!

Door Tine van der Vloet op 7 oktober 2015, over deze onderwerpen: Welzijn

Op 7 oktober kaartte ik in de plenaire vergadering de problematiek van de loverboys aan. Na een Nederlands onderzoek kwam deze problematiek van loverboys bij minderbegaafde minderjarige meisjes aan het licht. Volgens Stef Janssens van het Federaal Migratiecentrum Myria duikt deze problematiek van loverboys ook in ons land op. Deze loverboys zijn eigenlijk pooiers die de meisjes meelokken onder de leugen dat ze van hen houden en die hen zo naar de prostitutie leiden.

Child Focus drukt alvast zijn bezorgdheid uit over de problematiek van jonge meisjes die de prostitutie worden ingedreven. Zij bevestigen dat het onderzoek, op aanvraag van minister Vandeurzen, erg belangrijk is. Pas na dit onderzoek zullen zij kunnen kijken hoe groot het probleem is, wat eraan gedaan kan worden en hoe de daders aangepakt kunnen worden.

Eerder, in de plenaire vergadering van 30 juni, had minister Vandeurzen, als antwoord op een vraag van mijn collega Lorin Parys, reeds gehamerd op een geïntegreerde en globale aanpak om de loverboys aan te pakken. Dit geplande onderzoek kunnen we hierbij dan ook alleen maar toejuichen omdat we zo een duidelijk beeld krijgen van het probleem.

Elk slachtoffer is er één te veel!

Child focus onderzoekt de grootte van het probleem, maar dit doet eigenlijk niet terzake, elk meisje is er één teveel. Daarom heb ik vooral de nadruk gelegd op de twee andere aspecten die dienen aangepakt te worden. Ten eerste heb ik gevraagd wat de minister in de vorm van die geïntegreerde en globale aanpak reeds concreet heeft gedaan sinds zijn belofte voor een geïntegreerde aanpak in juni. Bij afwezigheid van minister Vandeurzen heeft minister Crevits hierop bevestigd dat de gesprekken zijn aangeknoopt en de aanzet is gegeven.

Ten tweede heb ik gewezen op de verantwoordelijkheid van de minister om, tesamen met zijn federale collega’s, te zorgen dat de daders gestraft dienen te worden. Hoe sneller er immers een duidelijk signaal kan gegeven worden dat dit onaanvaardbaar is en hoe sneller er bestraft wordt, hoe beter. Elk mogelijk slachtoffer dat we zo kunnen voorkomen is een overwinning op zich. De volledige vraag en het antwoord van de minister kan je in woorden en in beeld terugvinden via deze link.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is