U bent hier
Niet alle assistentiehonden worden erkend door CELMA

Erkende assistentiehondenscholen hebben een machtiging om hun assistentiehonden de titel en het certificaat van geattesteerde assistentiehond mee te geven. Deze geattesteerde assistentiehonden hebben bijgevolg recht op toegang tot verschillende plaatsen die voor gewone honden niet toelaatbaar zijn. Hondenscholen worden erkend door de Cel Machtiging Assistentiehonden (CELMA). Er zijn echter ook hondenscholen die hun honden verkopen/weggeven als assistentiehonden, maar die niet erkend worden door CELMA.
Erkende assistentiehondenscholen
Vandaag zijn er veertien assistentiehondenscholen erkend in ons land. Het gaat om: Asbl Os’mose, Blindengeleidehondenschool Genk, Entrevues asbl, KNGF Geleidehonden, Vrienden der Blinden Koksijde, vzw Donate-a-dog, Brailleliga vzw, Belgisch Centrum voor Geleidehonden, Dyadis, Hachiko, BultersMekke, vzw Canisha, vzw Scale Dogs en Les Amis den Aveugles et Malvoyants.
Honden afkomstig van bovengenoemde scholen zijn dus steeds erkend. Het is altijd mogelijk om na te gaan of een assistentiehond geattesteerd is door eenvoudigweg het chipnummer van de hond op deze website in te geven. Verder dragen dergelijke honden ook steeds een hesje met daarop assistentiehond. Hoewel je een assistentiehond vaak kan erkennen door zijn hesje is het niet zo dat andere honden niet zo’n hesje kunnen dragen.
Hondenscholen niet erkend door CELMA
Er zijn ook een aantal hondenscholen die zich voordoen als erkende assistentiehondenschool, maar dit niet zijn. Deze honden dragen ook vaak een hesje met daarop assistentiehond, maar zijn niet erkend door CELMA. Het gevolg hiervan is dat de hond niet overal toegang heeft en dat de persoon met een beperking opgezadeld zit met een slecht of niet getrainde assistentiehond.
Ik vroeg aan de minister welke hondenscholen in het verleden een aanvraag indienden om erkende assistentiehondenschool te worden, maar geen machtiging kregen. Zes hondenscholen die een machtiging vroegen kregen dit niet. Het gaat om Toscanzahoeve, Canis Fidelis, Mijn Trouwe Vriend, Agros Assistance dogs, stichting Isee en Antwerpse Hondenboot. Redenen waarom deze geen machtiging kregen waren vaak de volgende: een gebrek aan kennis over het opleiden van assistentiehonden, bedenkingen over de selectie van de honden, bedenkingen bij de matching tussen hond en zorgvrager en de afwezigheid van nazorg.
Ook werken dergelijke hondenscholen vaak met een wachtlijst. Het is belangrijk te beseffen dat deze niet erkend zijn en de hond zal bijgevolg niet overal toegang krijgen. Zo mogen geattesteerde assistentiehonden mee naar het ziekenhuis, naar school of mogen ze naast een persoon in het vliegtuig zitten. Andere honden mogen dit niet.
Heb je vragen over een assistentiehond of heb je een assistentiehond en wil je graag je verhaal delen? Dan mag je me steeds contacteren via tine.vandervloet [at] n-va.be