Kwart van budget voor personen met een beperking naar de provincie Antwerpen

Door Tine van der Vloet op 27 november 2017, over deze onderwerpen: Welzijn

In de eerste jaarhelft van 2017 kregen 987 extra personen met een beperking een zorgbudget. Het gaat in totaal over 38,3 miljoen euro, blijkt uit cijfers die ik onlangs opvroeg. 25% van dit bedrag gaat naar de provincie Antwerpen, waar 251 mensen een nieuw budget kregen. Bij het dieper graven in de cijfers blijkt echter dat er in de provinciale verdeling scheeftrekkingen zitten.

In juni 2017 vroeg ik reeds de totale gevraagde zorgbudgetten op. Daaruit bleek dat 28% van het gevraagde budget door mensen met een beperking uit de provincie Antwerpen kwam. Nu blijkt dat zij 25,4% van de budgetten toebedeeld krijgen. Eigenlijk betekent dit dus dat percentueel nog steeds meer mensen in deze provincie een budget vragen dan dat er mensen een budget kregen.

Nieuw financieringssysteem

Begin 2017 veranderde het financieringssysteem voor mensen met een beperking. Vroeger werden alle middelen per provincie verdeeld, nu zijn er in een eerste fase een aantal automatische toekenningen, bijvoorbeeld wanneer er zich een noodsituatie voordoet. Daarna wordt er nog een deel van het uitbreidingsbudget per provincie verdeeld over de andere mensen die een zorgvraag stelden. De automatische toekenningen liggen hoger dan initieel werd gedacht, en dat vertaalt zich nu ook in de cijfers. Van het nieuwe budget van 38,3 miljoen ging er 27,3 naar automatische toekenningen en werd er 11 miljoen aan andere wachtenden besteed.

Vragen bij de verdeling van budget over de provincies heen

De automatische toekenningen houden geen rekening met provinciale verdeling. Hierdoor worden er in bepaalde provincies meer middelen besteed, hoewel er minder zorgvragen zijn. Er wordt naar de mensen gekeken in plaats van naar hun woonplaats, en dat is goed. Daarnaast stel ik me wel vragen bij de verdeling van de resterende 11 miljoen euro aan budget. Ook die verdeling doet de wenkbrauwen fronsen. Bovendien blijkt uit eerder parlementair werk dat er een groot verschil is in behandeling van een aanvraag, afhankelijk van de woonplaats van de aanvrager. Naargelang de  provincie waar je woont, kan het tot 2 jaar langer duren voor je een budget krijgt.

Misschien moeten we ook hier afstappen van een verdeling per provincie, en gaan voor één systeem voor heel Vlaanderen, op basis van de datum van de aanvraag. Het volledige overzicht van de verdeelde budgetten per provincie vind je in bijlage.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is