In 2020 vroegen 504 slechthorenden een speciale rookmelder aan

Door Tine van der Vloet op 14 november 2021, over deze onderwerpen: Welzijn
In 2020 vroegen 504 slechthorenden een speciale rookmelder aan

Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. Rookmelders vormen een eenvoudige maar doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Sinds 1 januari 2020 is de aanwezigheid van minstens één rookmelder per verdieping verplicht in alle Vlaamse woningen. Naast gewone rookmelders bestaan er op de markt ook rookmelders die speciaal ontworpen zijn voor doven en slechthorenden. Ze werken met felle flitslichten al dan niet in combinatie met een trilplaat die inschakelt in geval van nood.

Volgens de recentste cijfers waarover het VAPH beschikt, zijn er momenteel 9.967 geregistreerde doven en slechthorenden erkend als persoon met een handicap door het VAPH. In 2020 vroegen slechts 504 personen een of meerdere speciale rookmelder(s) aan.

Een persoon met een auditieve beperking kan maximaal vijf rookmelders aanvragen met een signaleringssysteem voor thuisgebruik.

Wilt u meer informatie over hoe u deze rookmelders kunt aanvragen? Dat kan via: https://www.vaph.be/hulpmiddelen/aanvragen/meerderjarigen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is