Hoeveel aanvragen voor mobiliteitshulpmiddelen kreeg de Vlaamse sociale bescherming vorig jaar?

Door Tine van der Vloet op 16 mei 2023
Hoeveel aanvragen voor mobiliteitshulpmiddelen kreeg de Vlaamse sociale bescherming vorig jaar?

Indien je door een beperking, ouderdom of chronische ziekte een hulpmiddel nodig hebt om je te verplaatsen, kan je via de Vlaamse sociale bescherming een mobiliteitshulpmiddel kopen of huren. Het gaat bijvoorbeeld om een rolstoel, elektrische scooter, driewielerfiets, enzovoort.

Ik stelde minister Crevits de vraag hoeveel aanvragen er in 2022 werden ingediend voor deze mobiliteitshulpmiddelen. Volgens de minister werden er in totaal 93.494 aanvragen voor het kopen en huren van een mobiliteitshulpmiddel ingediend. Van deze aanvragen werden er 78.651 goedgekeurd, dat is zo’n 84%. De populairste hulpmiddelen die worden aangekocht zijn een loophulpmiddel en een manuele rolstoel. Bij het verhuren gaat het voornamelijk om hulpmiddelen voor woonzorgcentra.

In totaal werden er 14.843 aanvragen geweigerd. In 11.858 gevallen ging het om een administratieve weigering. Dit gaat bijvoorbeeld om een onvolledig dossier, een aanvraag die tegen de cumulregels is, het niet respecteren van de termijnen van hernieuwing, enzovoort. Het is met andere woorden een onvolledige aanvraag of een aanvraag die niet voldoet aan de regels. Daarnaast werden er 2.532 aanvragen inhoudelijk geweigerd. Dit gebeurt wanneer een aanvraag voor een hulpmiddel niet gepast is. Tot slot zijn er nog 453 aanvragen onbeslist.

Er werden vorig jaar in totaal zeven beroepen aangetekend, waarvan vier dossiers nog in behandeling zijn. Een dossier werd doorgehaald en twee beroepen werden ingewilligd.

Wil je meer informatie over het aanvragen van mobiliteitshulpmiddelen? Neem dan zeker een kijkje op de website van de Vlaamse sociale bescherming.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is