Gepaste ondersteuning voor 100 geïnterneerden

Door Tine van der Vloet op 23 november 2018, over deze onderwerpen: Welzijn
Tine van der Vloet geïnterneerden

Vroeger werd een geïnterneerde toen hij vrijkwam uit een gevangenis een open plaats bij een voorziening toegewezen. Met de persoonsvolgende financiering veranderde dat. Er kwam een pilootarrest van de Raad van Europa, waarin België aandacht gevraagd wordt voor het gebrek aan gepaste opvang en de doorstroom van geïnterneerden naar een setting met voldoende opvang. De Vlaamse regering grijpt nu in door 9,6 miljoen euro extra vrij te maken in 2018 en 2019 om in gepaste ondersteuning voor geïnterneerden te voorzien.

In eerste fase 100 mensen extra geholpen

Uit mijn parlementaire vraag blijkt dat met de extra 4,8 miljoen in 2018 én in 2019 minister Vandeurzen 100 mensen extra van de gepaste ondersteuning denkt te voorzien. Deze 100 mensen krijgen hulp doordat die 9,6 miljoen in directe financiering wordt ingezet. Doordat er ook doorstroom naar persoonsvolgende budgetten volgt kunnen in de toekomst meer dan die 100 mensen geholpen worden.

Rollend fonds zorgt voor herinzet budget

Via een aanvraagprocedure voor persoonsvolgend budget (PVB) is er doorstroming voorzien. Op deze manier komt, wanneer iemand een PVB krijg, een deel van de 9,6 miljoen terug vrij om extra geïnterneerden van ondersteuning te voorzien. Ook bij overlijden van mensen die gebruik maken van dit systeem wordt dit geld heringezet. Op die manier zorgt de huidige uitbreiding van middelen er dus ook na 2019 voor dat extra geïnterneerden gepaste opvang krijgen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is