Extra ondersteuning voor seksuele dienstverlening voor personen met een zorgbehoefte

Door Tine van der Vloet op 3 april 2019, over deze onderwerpen: Welzijn
Aditi Tine van der Vloet

“Iedereen heeft recht op seksuele beleving, dus ook personen met een zorgbehoefte”, zeggen Tine van der Vloet en Ingeborg De Meulemeester (N-VA). Zij dienden samen met de andere meerderheidspartijen een voorstel in om Aditi vzw, dat seksuele dienstverleners inschakelt, extra ondersteuning te bieden. Het voorstel werd vandaag in het Vlaams Parlement unaniem goedgekeurd.

Aditi vzw gaat in gesprek met personen met een zorgbehoefte en peilt naar hun seksuele behoeften en wensen. Ze klaart de vraag en behoeften van de personen met een zorgbehoefte uit en probeert daar een antwoord op te bieden. Dat antwoord kan een verwijzing naar een seksuele dienstverlener zijn, maar is dat zeker niet altijd. “De financiële leefbaarheid van Aditi vzw komt in gedrang als we nu niet ingrijpen. Eind mei 2018 was 88 procent van de middelen voor dat jaar al opgebruikt. Ook voor 2019 is duidelijk dat de toegekende middelen onvoldoende zijn. Daarom vraagt de meerderheid in het Vlaams Parlement om de nodige middelen en ondersteuning vrij te maken zodat Aditi vzw haar werking kan voortzetten”, aldus van der Vloet.

 “Seksuele beleving en intimiteit van personen met een zorgbehoefte is een thema dat tot op vandaag in de taboesfeer zit”, zegt De Meulemeester. “Enkele decennia geleden schreef ik als student sociale verpleegkunde mijn eindwerk over dat onderwerp. Toen werd ik aanzien als de vreemde eend in de bijt. Met ons voorstel halen we seksuele beleving en intimiteit van personen met een zorgbehoefte uit de taboesfeer en daar zijn we uiteraard tevreden mee.”

Benieuwd naar de tekst uit het voorstel? Dit kan je hier nalezen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is