Dringend regeling voor Groene zorginitiatieven gevraagd!

Door Tine van der Vloet op 30 januari 2017, over deze onderwerpen: Landbouw, Welzijn
Tine van der Vloet groene zorginitiatieven

Op 1 januari startte de zorgsector met de persoonsvolgende financiering voor mensen met een beperking. De nieuwe regelgeving maakt het mogelijk om met het persoonsvolgende budget ook een leuke dagbesteding te vinden bij ‘Groene Zorginitiatieven’, wat een enorm pluspunt is.  Maar de concrete regelgeving hierrond, die vastgelegd dient te worden in een ministerieel besluit blijft, ondanks eerdere beloftes van bevoegd minister Vandeurzen, uit. Zo kunnen de groene zorginitiatieven nog niet aan de slag.  Onder meer John Impens en Ingrid van Uffelen, van Hoeve Megusta te Vlimmeren, betreuren deze toestand ten zeerste: “Bestaande groene zorginitiatieven willen hun aanbod in zorg kunnen aanbieden binnen deze regeling van de persoonsvolgende financiering.” Er staan ook heel wat nieuwe initiatieven in de startblokken, maar deze kunnen nog niet van start gaan zolang er geen duidelijkheid is. Er is een enorm potentieel aan plaatsen voor zinvolle dagbesteding bij zorgboerderijen en groene zorginitiatieven, mits de juiste omkadering en financieringsvormen.

 

Werken en samenwerken in een groene omgeving biedt een zinvolle dagbesteding en een gezonde werkomgeving aan personen met een beperking. Werken met dieren en helpen in het landbouwbedrijf kunnen ervoor zorgen dat men enkele keren per week een uitlaatklep kan vinden buiten de normale woon-of werkomgeving  en afwisseling kan brengen in de dagbesteding. Helaas is voor dit soort initiatieven tot op vandaag enkel een erkenning binnen het domein Landbouw mogelijk als zorgboerderij. Subsidiëring geldt hierbij enkel voor landbouwbedrijven die een volwaardig inkomen uit landbouw genereren, en niet voor de vele groene zorginitiatieven die meer focussen op zorg.

 

Ik zet me al de hele regeerperiode in voor meer groene zorg, omdat ik erg overtuigd ben van de voordelen van een groene omgeving voor personen met een beperking. De term 'groen zorginitiatief', die ikzelf introduceerde, werd in maart 2016 opgenomen in het besluit van de Vlaamse Regering. Toen werd me de belofte gemaakt om de voorwaarden tegen september 2016 rond te krijgen. Maar het beloofde ministerieel besluit met de erkenningsvoorwaarden is er nog steeds niet.

 

De minister blijft maar talmen om de voorwaarden te verduidelijken, en dat maakt me ongerust. Zowel de zorggast als diegenen die werk willen maken van een nieuw zorgaanbod zijn hier de dupe van. De introductie van de persoonsvolgende financiering op 1 januari 2017 was het momentum om een win-win-situatie te creëren. De persoonsvolgende financiering bezorgt iedereen met een zorgvraag een financieel rugzakje dat hem in staat stelt zelf te bepalen waar hij zijn zorg inkoopt. Dat zal leiden tot nieuw aanbod en een concurrentiëler zorglandschap. Maar op groene zorg wordt de persoonsvolgende financiering dus alsnog niet van toepassing. Ik sprak al met heel wat mensen die ofwel een groen zorginitiatief willen starten ofwel die zeker willen zijn dat hun huidige aanbod kan blijven bestaan, maar zij blijven in onzekerheid. Ik denk dat het belangrijk is dat zij voor meerdere personen tegelijk zorg kunnen aanbieden, en dat is op dit moment niet mogelijk. Minister Vandeurzen moet deze mensen zo snel mogelijk een perspectief bieden en dringend werk maken van de voorwaarden die in september al klaar hadden moeten zijn.

 

U kan het hele verhaal ook lezen in de krant. Als je wil zien welke prachtige mogelijkheden er zijn, bekijk dan ook zeker de reportage bij Hoeve Megusta op RTV.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is