U bent hier
Dringend nood aan duidelijke communicatie over zorgbudgetten voor minderjarigen

Er is dringend nood aan duidelijke communicatie over zorgbudgetten voor minderjarige personen met een beperking.
Gisteren tijdens de Commissie Welzijn stelde ik Vlaams minister Wouter Beke de vraag of er nood is aan een duidelijke communicatie over de zorg voor minderjarige personen met een beperking.
In het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2021 is opgenomen dat minderjarigen die een residentiële setting verlaten kunnen overstappen naar een cashbudget. Volgende passage staat opgenomen in het besluit:
Net zoals bij de meerderjarigen willen we een zichtbare ingreep op wachtlijsten en wachttijden via persoonsvolgende budgetten (PAB). We bieden ook mogelijkheden voor kinderen en jongeren die kiezen om de residentiele setting te verlaten en over te stappen naar een cashformule. We zetten in op een verruiming van de bestedingsmogelijkheden van PAB. We herdenken het concept van MFC en zetten in op flexibiliteit, outcome gericht en ruimte voor sociaal ondernemerschap. We bieden oplossingen voor complexe situaties, vaak onder toezicht van de jeugdrechter, via persoonsvolgende convenanten.
Over deze passage was geen communicatie van minister Beke. De vraag op welke manier dit zal verlopen blijft door hem onbeantwoord.
Ook drukte ik mijn bezorgdheden uit over de zorgbudgetten voor minderjarigen. Wanneer deze verdeeld worden is onduidelijk, maar ook deze vraag werd niet beantwoord.
Een duidelijke communicatie is zowel voor minderjarigen, ouders als voor de sector van groot belang. Hier zal ik op blijven hameren en met veel belangstelling verder opvolgen.