De toeleidingsprocedure voor een persoonsvolgend budget: hoelang duurt het om op de wachtlijst te komen?

Door Tine van der Vloet op 15 maart 2023
Tine van der Vloet: verschil tussen cash en voucher wordt beetje weggewerkt

Naar jaarlijkse gewoonte vroeg ik ook dit jaar cijfers over de toeleidingsprocedure op voor het jaar 2022. Hoeveel personen dienden een ondersteuningsplan in? Wat was de gemiddelde doorlooptermijn? Hoelang duurde het voor een dossier werd goedgekeurd? Je leest het in dit artikel.

In 2022 dienden 3.448 personen een ondersteuningsplan persoonsvolgend budget (PVB) in. 757 deden dit via een dienst ondersteuningsplan en 2.173 deden het via een dienst maatschappelijk werk van het ziekenfonds. 332 personen met een beperking deden het met hulp van bijvoorbeeld familie , vrienden of een andere professional en 186 personen deden dit zonder hulp.

De gemiddelde doorlooptermijn bij een dienst ondersteuningsplan was in 2022 acht dagen. Bij een dienst maatschappelijk werk waren dit er zeven. Bij personen die het plan indienden met behulp van iemand uit het netwerk of een andere professional was dit gemiddeld 19 dagen en voor personen zonder hulp 20 dagen. Een ondersteuningsplan dat ingediend wordt door een dienst maatschappelijk werk van een ziekenfonds of een dienst ondersteuningsplan wordt automatisch goedgekeurd door het VAPH. Vandaar de grote verschillen in doorlooptermijn.

Het duurde in 2022 gemiddeld 161 dagen vanaf het goedkeuren van een ondersteunigsplan tot en met het vervolledigen van de PVB-vraag door het multidisciplinair team. Daarnaast duurde het nog gemiddeld 48 dagen vanaf de datum volledigheid van het dossier tot en met de beoordeling door de Vlaamse Toeleidingscommissie.

Uiteindelijk kwamen er in 2022 2.861 personen op de wachtlijst voor een PVB terecht. Anderen met een beslissing toewijzing, opgemaakt in 2022, ontvingen ondertussen al een terbeschikkingstelling.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is