Blijvende investeringen voor personen met een beperking nodig

Door Tine van der Vloet op 30 januari 2019, over deze onderwerpen: Welzijn
Tine van der Vloet blijvende investeringen personen met een beperking nodig

Vanmiddag was er debat in de plenaire vergadering over de wachtlijsten voor personen met een beperking, na de publicatie van de petitie genoeggewacht.be .

In mijn tussenkomst benadrukte ik dat deze regering  330 miljoen euro extra investeerde voor personen met een beperking. Volgens een memorandum van de sector is er echter nog 619 miljoen euro nodig om de wachtlijsten weg te werken. Er zijn dus zeker blijvende investeringen nodig de volgende bestuursperiodes.

Niet enkel de investeringen zelf zijn echter belangrijk, maar zeker ook de manier waarop het geld wordt ingezet. Zo zijn er efficiëntie-oefeningen mogelijk in het systeem, bijvoorbeeld door het niet-besteed budget te gebruiken om extra budgetten te geven, iets dat ik ook reeds vroeger aankaartte. Deze legislatuur kregen bijvoorbeeld ook 14.725 mensen een basisondersteuningbudget (BOB), wat 53 miljoen euro per jaar kost. Hoewel een BOB zeker mensen zal helpen, zorgt het voor mensen met een vraag naar een persoonsvolgend budget niet voor het antwoord op hun zorgvraag en zorgt het er dus ook niet voor dat ze van de wachtlijst verdwijnen.

De focus dient de volgende bestuursperiode dus te liggen op wat de mensen echt vragen, namelijk extra persoonsvolgende budgetten. Door hierop in te zetten beantwoord je de echte vraag van de persoon en zorg je dat hij niet meer op de wachtlijst staat. Zo krijgt iedereen meer perspectief voor het gevraagde antwoord op hun zorgvraag.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is