619 nieuwe budgethouders maakten al gebruik van gratis bijstand door een bijstandsorganisatie

Door Tine van der Vloet op 13 januari 2022, over deze onderwerpen: Welzijn
619 nieuwe budgethouders maakten al gebruik van gratis bijstand door een bijstandsorganisatie

Eerder deelde ik al mee dat sinds juli 2021 tot en met 30 september 2021 1.393 budgetten ter beschikking gesteld werden in prioriteitengroep 1. In de periode van 1 oktober 2021 tot en met eind november kwamen hier nog 565 personen bij. 619 van hen maakte reeds gebruik van gratis bijstand door een bijstandsorganisatie.

In totaal kregen 1.958 wachtenden in prioriteitengroep 1 een persoonsvolgend budget ter beschikking gesteld in de periode van juli 2021 tot en met december 2021. Na november was er geen nieuwe terbeschikkingstellingsronde meer. Dit zal pas gebeuren zodra eind januari de nieuwe wachtlijst wordt geconsolideerd, aldus minister van Welzijn Wouter Beke.

Van de 1.958 terbeschikkingstellingen maakten 619 personen gebruik van gratis bijstand van een bijstandsorganisatie naar keuze. Hier dient de opmerking bij gemaakt te worden dat bij de 1.958 personen ook personen zitten die een meervraag kregen en dus geen nieuwe budgethouders zijn. Nieuwe budgethouders krijgen tot een jaar de tijd om gratis lid te worden van een bijstandsorganisatie. Bovenaan het lijstje staat Absoluut vzw met 256 nieuwe leden gevolgd door Onafhankelijk leven met 171 nieuwe leden. Daarna volgen Alin vzw met 114 nieuwe leden, ZOOM vzw met 66 nieuwe leden en tot slot MyAssist vzw met 12 nieuwe leden.

Ook liet minister Beke weten dat 767 nieuwe budgethouders hun budget louter in voucher besteden, 444 enkel in cash en 517 personen combineren voucher en cash. De overige 256 budgetten werden nog niet opgestart, maar dit gaat hoofdzakelijk om budgetten die zich nog ruim binnen de wettelijke opstarttermijn bevinden. Er is dus sprake van een evolutie. Waar voorheen slechts een zeer beperkt aantal personen hun budget in cash opnamen, neemt vandaag een vierde zijn budget in cash op.

Tot slot sloten nieuwe budgethouders in totaal 1.284 overeenkomsten met vergunde zorgaanbieders. Het gaat hier om 1.204 voucherovereenkomsten en 80 cashovereenkomsten.

Ik ben zeer tevreden dat wachtenden in prioriteitengroep 1 vorig jaar hun beloofde perspectief en budget kregen. Hoeveel personen uit prioriteitengroep 1 hun budget in 2022 ter beschikking gesteld krijgen is ook voor mij een grote vraag. Ik hou hier zeker en vast mijn vinger voor aan de pols. Ook prioriteitengroep 2 en 3 laat ik dit jaar niet los. Ik zal er al het mogelijke aan doen om ook voor hen dit jaar perspectief te creëren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is