18 jaar wachten op gepaste hulp is ongehoord!

Door Tine van der Vloet op 22 november 2018, over deze onderwerpen: Welzijn
Tine van der Vloet

Jongeren die een persoonlijk assistent willen inhuren dienen hier gemiddeld meer dan 4 jaar op te wachten. Uit meer gedetailleerde cijfers die ik opvroeg blijkt dat sommigen tot 18 jaar wachten op een persoonlijk assistent. Een minderjarige die 18 jaar moet wachten is tegen dan meerderjarig, en dat is onaanvaardbaar. Dringend tijd dus om ook voor minderjarigen persoonsvolgend te gaan werken en de datum van aanvraag te laten meetellen.

Verschillende wachttijd naargelang hulpvraag

Uit het jaarverslag jeugdhulp werd duidelijk dat jongeren die een persoonlijk assistent willen inhuren gemiddeld iets meer dan 4 jaar wachten. Andere jongeren, die hulp vragen in de erkende sector voor minderjarigen met een handicap wachten gemiddeld een jaar (391 dagen). Het verschilt dus naargelang welke hulp je vraagt hoelang je wachttijd gemiddeld is.

Tot 18 jaar wachten op een persoonlijk assistentiebudget (PAB)

In het jaarverslag jeugdhulp stond ook vermeld dat 71 jongeren meer dan 10 jaar moesten wachten op een assistent. Ik vroeg hierover bij minister Vandeurzen meer details op. Daarruit bleek dat sommigen tot 18 jaar wachten. 1 iemand wacht zelfs al 18 jaar en heeft nog steeds geen persoonlijk assistentiebudget (PAB) toegekend gekregen. Zoiets is onaanvaardbaar.

Gelijke behandeling nodig!

Er is vaak kritiek op het systeem van persoonsvolgende financiering bij meerderjarigen. Voor dit probleem zou het echter wel een oplossing bieden. Bij persoonsvolgende financiering telt immers de aanvraagdatum voor een budget mee, niet de soort hulp die je wil krijgen. Ik pleit al lang om zo snel mogelijk te starten met het gebruik van de aanvraagdatum. Het is immers onaanvaardbaar dat sommigen zo lang moeten wachten, en al helemaal dat de zorg die je wenst in te kopen meespeelt in die wachttijd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is